top of page
  • Redakce

Ceny dřeva v první polovině roku 2024: Výrazný nárůst cen u jehličnaté kulatiny

V průběhu loňského roku ceny jehličnaté kulatiny zaznamenaly pokles, avšak tento trend se na začátku roku 2024 zastavil a ceny začaly růst. Zejména ve druhém čtvrtletí letošního roku došlo k výraznému nárůstu cen smrkové a borové kulatiny. Podobný trend byl pozorován i u modřínové kulatiny.



Průzkum cenového vývoje dřeva a řeziva

Průzkum cenového vývoje dřeva a řeziva byl proveden na přelomu května a června 2024. Účastnili se ho vlastníci lesů, těžební společnosti a pilařské provozy z celé České republiky. Výsledky tohoto průzkumu jsou shrnuty v tabulkách a grafech, které ilustrují cenový vývoj od první poloviny roku 2017.


Jehličnatá kulatina: Výrazný růst cen

Ceny jehličnaté kulatiny, s výjimkou borovice třídy III A/B a modřínu třídy II, výrazně vzrostly. Například smrková kulatina třídy III A/B podražila o 200 Kč/m³, třída III C o 210 Kč/m³ a třída III D o 240 Kč/m³. Borová kulatina třídy III A/B mírně zlevnila o 10 Kč/m³, zatímco ostatní sortimenty borovice zaznamenaly mírné zdražení.


Smrková kulatina

Smrková kulatina, která je jedním z nejžádanějších materiálů pro stavební účely, zaznamenala výrazný nárůst cen. V jakostní třídě III A/B vzrostla cena o 200 Kč/m³, ve třídě III C o 210 Kč/m³ a ve třídě III D o 240 Kč/m³. Tento růst cen je přičítán zejména nižší nabídce dříví na trhu, která je způsobena téměř odeznělou kůrovcovou kalamitou v některých lokalitách.


Borová kulatina

Borová kulatina třídy III A/B byla jedinou výjimkou mezi jehličnatými dřevinami, která zaznamenala mírné zlevnění, konkrétně o 10 Kč/m³. Ostatní sortimenty borové kulatiny zaznamenaly mírné zdražení. Například v jakostní třídě II vzrostla cena o 50 Kč/m³, ve třídě III C o 80 Kč/m³ a v kvalitě III D o 90 Kč/m³.


Modřínová kulatina

Modřínová kulatina se také nevyhnula zdražení. V jakostní třídě III A/B vzrostla cena o 230 Kč/m³, ve třídě III C dokonce o 440 Kč/m³ a v třídě III D o 210 Kč/m³. Výjimkou byla kvalitativní třída II, jejíž cena mírně klesla o 60 Kč/m³, což je způsobeno přetrvávajícím zájmem zpracovatelů a nedostatkem čerstvé dřevní hmoty na trhu v některých lokalitách.


A jaké jsou faktory ovlivňující růst cen?


Nabídka a poptávka

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících růst cen jehličnaté kulatiny je nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Kůrovcová kalamita, která v předchozích letech zasáhla české lesy, měla za následek zvýšenou těžbu dřeva, což vedlo k dočasnému nasycení trhu. Jakmile se situace stabilizovala a těžba se vrátila na běžnou úroveň, nabídka dřeva se snížila, což vedlo ke zvýšení cen.


Ekonomické vlivy

Dalším faktorem je ekonomická situace na domácím i zahraničním trhu. Růst cen energií, dopravy a dalších vstupů se promítá do celkových nákladů na těžbu a zpracování dřeva, což rovněž tlačí ceny nahoru.


Mezinárodní trhy

Vysoká poptávka po dřevní surovině na mezinárodních trzích, zejména v Číně a USA, přispívá k růstu cen v České republice. Export dřeva do těchto zemí vytváří tlak na domácí trh, kde ceny rovněž rostou.


Závěr

První polovina roku 2024 přinesla výrazný růst cen jehličnaté kulatiny. Zatímco loni ceny klesaly, letos došlo ke změně trendu a ceny začaly růst, zejména ve druhém čtvrtletí. Tento růst cen je způsoben kombinací faktorů, včetně omezené nabídky, vysoké poptávky a ekonomických vlivů. Výsledky průzkumu ukazují, že ceny jehličnaté kulatiny vzrostly napříč různými jakostními třídami, což má významné dopady na pilaře a další zpracovatele dřeva.


Zdroj: zde

0 views0 comments

Comments


bottom of page